Η ιστοσελίδα μας...


Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

"Κατοικίδια ζώα και ο ρόλος τους στην υγεία μας"

Τα οφέλη του να ζεί κανείς με ζώα, είναι γνωστά, αποδεδειγμένα και κατοχυρωμένα επιστημονικά.

Η τελευταία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε απ' το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα σπίτια που ζούνε σκυλιά υπάρχουν 7,726 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στο σημείο που ακουμπάμε  συχνά τα χέρια μας αλλά και το φαγητό μας. Και πού είναι το θετικό σε αυτό; Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν όσο περισσότερα είναι τα μικρόβια τόσο πιο ανθεκτικός γίνεται ο ανθρώπινος οργανισμός απέναντι σε πλήθος ασθενειών και επίσης ενισχύεται σημαντικά η άμυνα του. Επίσης η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες που ζούν με σκύλο στο σπίτι  έχουν λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αλλεργίες.
Πριν λίγο καιρό μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Φιλανδούς επιστήμονες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα,λοιμώξεις του αναπνευστικού και άσθμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Σύμφωνα πάλι με έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν συντροφιά με τα ζώα, εμφανίζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν στο μέλλον κατάθλιψη ή να εμφανίσουν συγγενείς ψυχολογικές διαταραχές. Επιπλέον τα παιδιά μέσα απο τη συγκατοίκηση με κάποιο κατοικίδιο μαθαίνουν το αίσθημα της ευθύνης, της συνέπειας και της πειθαρχίας μιας και ο σκύλος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας.
Παράλληλα..
  • Έχει τη δυνατότητα να μάθει να συνυπάρχει με κάποιο άλλο όν και να σέβεται τη διαφορετικότητα  και τις ανάγκες του.
  • Παιδιά και ζώα αλληλοεισπράττουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.
  • Οι σκύλοι εκτός από φίλοι είναι και φύλακες των παιδιών.
  • Τα ζώα μειώνουν το συναίσθημα της ανασφάλειας καθώς σε σχετική μελέτη από ειδικούς παρατηρήθηκε ότι τα νήπια και βρέφη που μεγαλώνουν με κάποιο ζώο, δεν βάζουν το χέρι τους στο στόμα, κίνηση που υποδηλώνει συχνά συναισθηματική ανασφάλεια.
  • Η συγκατοίκηση με κάποιο ζώο περιλαμβάνει την γέννηση, την επιβίωση, τη φιλία, την προστασία, την προσφορά, το συναισθηματικό δέσιμο, την αρρώστια και τον θάνατο,δηλαδή μας μαθαίνει τον πραγματικό "κύκλο της ζωής".

Ζώα και Τρίτη ηλικία
Η φυσική επαφή με το ζώο πέρα απ' τη συντροφικότητα έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει πολλά σε θέματα μοναξιάς, κατάθλιψης, χαλάρωσης και μείωσης της πίεσης.

Θεραπευτικές Ικανότητες 
  • Η επαφή με έναν σκύλο μπορεί πέρα από τη συντροφικότητα να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για ένα παιδί με αυτισμό.
  • Η αρμόδια επιτροπή της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας, μετά από έρευνες ανακοίνωσε ότι η κατοχή κατοικιδίων συσχετίζεται με μία μείωση όσο αφορά τους παράγοντες καρδιαγγειακών κινδύνων όπως η υψηλή πίεση, αυξημένες τιμές της χοληστερίνης και παχυσαρκία.
  • Ειδικοί του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο, ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι έχουν έντονα...παυσίπονη δράση. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις αποκατάστασης ισχύου και είδαν ότι οι ασθενείς που προσέφεραν την αγάπη και τα χάδια τους σε ένα σκυλάκι, έτειναν να χρειάζονται κατά 50% λιγότερα παυσίπονα σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Αντικαρκινική Δράση
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και το Στάνφορντ οι οποίοι μελέτησαν πάνω από τετρακόσιους (400) ασθενείς ,όσοι από αυτούς είχαν μία γατούλα ή ένα σκυλάκι στο σπίτι, είχαν κατά 1/3 λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα non-Hodgkin's σε σχέση με τους υπόλοιπους και αυτό διότι ενεργοποιούν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σήμερα η επιστήμη παραδέχεται την αξία της PET THERAPY: εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Ξεκίνησε από τον Ερυθρό Σταυρό στην Αμερική το 1940 και έχει αποδειχθεί ότι ευνοούνται εξίσου άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμό, χρόνια ή σοβαρά νοσήματα και ψυχικές διαταραχές. Επίσης ανοϊκοί ασθενείς (νόσο Alzheimer), φορείς του HIV ή που νοσούν λόγω AIDS, καρδιοπαθείς και πλήθων άλλων ασθενών με σωματικές- ψυχοπνευματικές παθήσεις.
 Και έπεται συνέχεια...
Ο κατάλογος όμως εκείνων που μπορούν να επωφεληθούν από την επαφή με τα ζώα συντροφιάς σχεδόν δεν έχει τελειωμό! Άνθρωποι σε πένθος ή με ιστορικό κακοποιήσης, συμπτώματα κατάθλιψης ή παθολογικού άγχους, ηλικιωμένοι, εσωστρεφείς ή μοναχικοί ενήλικοι καθώς και φυλακισμένοι είναι λίγοι μόνο από τους ιδανικούς υποψηφίους για τη "θεραπεία με τη βοήθεια ζώων" (PET THERAPY).
Επιπλέον ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες επιτρέπουν τα τελευταία χρόνια στους υπαλλήλους τους να προσέρχονται στο χώρο της εργασίας τους, συνοδευόμενοι απ' τα κατοικίδια τους προκειμένου να μειώνεται το στρες που προκαλεί το εξαντλητικό ωράριο και οι υψηλές εργασιακές απαιτήσεις.

Όταν τα λόγια είναι περιττά...