Η ιστοσελίδα μας...


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

 ΛΕΪΣΜΑΝΙAΣΗ (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ)
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ!!!

Οι χειμερινοί μήνες είναι η καταλληλότερη περίοδος για την πρόληψη αυτής της τόσο σοβαρής και συχνής ασθένειας του σκύλου.Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται κυρίως τους ζεστούς και υγρούς μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη και το φθινόπωρο,όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές.


Η ασθένεια μεταδίδεται από τσίμπημα σκνίπας (φλεβοτόμος), η οποία μπορεί να μεταφέρει το παράσιτο από ένα άρρωστο ζώο σε ένα υγιές. Είναι μία ασθένεια πολυσυστηματική (μπορεί να προσβάλει διαφορετικά συστήματα και όργανα του ζώου μας) και ιδιοσυγκρασιακή (διαφορετική αντίδραση του οργανισμού στο παράσιτο). Μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα άμεσα (οξεία μορφή : δύο (2) με τρείς (3) εβδομάδες) ή ακόμη και μετά από πολύ καιρό (μήνες εώς και δύο (2) χρόνια).
 

Επομένως, ακόμη και αν μας φαίνεται απόλυτα υγιής ο σκύλος μας, ο προληπτικός έλεγχος μέσω εξέτασης αίματος κρίνεται απαραίτητος.


Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας αυξάνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.


Άλλοι τρόποι πρόληψης, είναι η χρήση εντομοαπωθητικών (σπρεϊ,αμπούλας) ή  κολλάρων καθ' όλη την ζεστή περίοδο (Απρίλιος-Οκτώβριος).


Η κυκλοφορία του εμβολίου (εδώ και (3) τρία χρόνια) της λεϊσμανίωσης στην Ελλάδα, αποτελεί άλλο ένα σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της μετάδοσης της νόσου. Δεδομένου λοιπόν ότι το εμβολιακό πρόγραμμα απαιτεί περίπου δύο (2) μήνες προκειμένου το ζώο μας να αποκτήσει ανοσία κατά της ασθένειας, καλό θα ήταν να πραγματοποιείται εώς το τέλος του χειμώνα έτσι ώστε η άνοιξη να το βρίσκει έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανή μετάδοση της ασθένειας.
Mε συμμάχους λοιπόν την πρόληψη,έγκαιρη διάγνωση, αποτελεσματική θεραπεία και εμβολιασμούς, μπορούμε να μειώσουμε ή ακόμη και να εξαλείψουμε μία τόσο σοβαρή ασθένεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.